Osnovni podatki
11. november 2016 ob 11:00 do 25. november 2016 ob 11:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Geografski inštitut Antona Melika
Opis

Prijazno vabimo v Atrij ZRC k ogledu muzejsko-dokumentarne razstave z naslovom ZELENI PLAZ – VČERAJ, DANES, JUTRI, 70 let rednih opazovanj Triglavskega ledenika, ki jo je pripravil Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU. Po spomladanski premieri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani ter dveh internih postavitvah v prestolnici (ARSO, Ljubljanske mlekarne d.d.) je napočil čas za predstavitev oziroma ogled razstave v domači hiši.   

Letos mineva sedem desetletij od prvih uradnih meritev Triglavskega ledenika, ki so bile  5. septembra 1946. To je bila tudi ena prvih nalog istega leta ustanovljenega
Geografskega inštituta. Raziskovanje Triglavskega ledenika je najstarejši stalni slovenski raziskovalni projekt. Na začetku meritev je bila njegova površina okrog 15 hektarov in se je do danes skrčila na vsega hektar. Na enajstih razstavnih panojih predstavljamo pet vsebinskih sklopov: značilnosti oblik površja na območju ledenika, vire iz časov pred začetkom meritev, izmere ledenika in njegovo kolebanje ter vremenske in podnebne razmere.

Ogledali pa si boste lahko tudi nekatere predmete in vire, povezane z meritvami ledenika.

Postavitev razstave so omogočile Gornjesavski muzej Jesenice in Ljubljanske mlekarne.

Več o razstavi in razstavni panoji v pdf formatu na spletni strani:
http://giam.zrc-sazu.si/sl/zeleni-plaz#v