Kamera Triglavski ledenik v okviru projekta Preučevanje slovenskih ledenikov

Datum objave: 27. januar 2015

Po več kot poldrugo leto trajajočem preizkusnem obdobju smo v začetku leta 2015 pripeljali vse aktivnosti v zvezi s kamero za spremljanje Triglavskega ledenika tako daleč, da smo namenili slike tudi širši javnosti.  

Do posnetka spletne kamere dostopate s klikom na spodnji kolaž ali preko povezave http://ktl.zrc-sazu.si/

Spletna kamera je pritrjena na prizidek Triglavskega doma na Kredarici (2515 m). Zorni kot pogleda omogoča, poleg razgleda na ožje območje Triglavskega ledenika, tudi pogled od vzhoda proti vrhu Triglava (2864 m) in na bližnjo Glavo (2426 m), severno pod najvišjim slovenskim vrhom.

Slike se praviloma osvežujejo na vsakih 10 minut. Poleg zadnje razpoložljive, posnete ob dobri vidljivosti, ki se naloži ob obisku spletišča – kasneje pritisnite za osvežitev na tipko F5 – bo postopoma na voljo tudi arhiv slik od maja 2013, ko smo začeli s poskusnim spremljanjem. Prenos slik je lahko občasno moten, upočasnjen ali celo onemogočen, zato vas prosimo za razumevanje. Na vsaki sliki  so na njenem spodnjem robu vedno zapisani: datum, čas in časovni pas (ki bo vedno slovenski zimski čas, torej UTC+1). Na to bodite še posebej pozorni v primeru spremljanja trenutnih vremenskih/snežnih/svetlobnih razmer.   

V pasici ob levem robu zaslona si lahko ob kliku na pomanjšano sličico ogledate nekoliko večjo zadnjo sliko (1280 x 692 pik), spodaj pa so navedeni pogoji za uporabo in podatki ter informacije za pravilno navajanje vira v primeru nadaljnje uporabe ali posredovanja. Veseli bomo tudi drugih pripomb in predlogov, ki jih lahko sporočite na e-naslov. Nad zadnjo sliko je časovni izbirnik trenutno razpoložljivih posnetkov v zaporedju - od zgoraj navzdol - leto in mesec ter dan, ura in minuta. Pod sliko so nanizani vsi deležniki, ki sodelujejo pri zajemu, prenosu in predstavitvi posnetkov.  V prihodnje nameravamo urediti spletno stran še bolj uporabno, lažje dostopno in zanimivo za širšo javnost oziroma za  opazovanje podnebnih sprememb, njen temeljni namen.             

Miha Pavšek, koordinator na GIAM ZRC SAZU

Naloga: Spremljanje Triglavskega ledenika

Projekt: Preučevanje slovenskih ledenikov


Lokacija kamere na prizidku Triglavskega doma na Kredarici


Kamera


Kamera/detajl