Osnovni podatki
Datum objave:
27. januar 2015
Avtor:
Opis

Po več kot poldrugo leto trajajočem preizkusnem obdobju smo v začetku leta 2015 pripeljali vse aktivnosti v zvezi s kamero za spremljanje Triglavskega ledenika tako daleč, da smo namenili slike tudi širši javnosti.  

Do posnetka spletne kamere dostopate s klikom na spodnji kolaž ali preko povezave http://ktl.zrc-sazu.si/

Spletna kamera je pritrjena na prizidek Triglavskega doma na Kredarici (2515 m). Zorni kot pogleda omogoča, poleg razgleda na ožje območje Triglavskega ledenika, tudi pogled od vzhoda proti vrhu Triglava (2864 m) in na bližnjo Glavo (2426 m), severno pod najvišjim slovenskim vrhom.

Slike se praviloma osvežujejo na vsakih 10 minut. Poleg zadnje razpoložljive, posnete ob dobri vidljivosti, ki se naloži ob obisku spletišča – kasneje pritisnite za osvežitev na tipko F5 – bo postopoma na voljo tudi arhiv slik od maja 2013, ko smo začeli s poskusnim spremljanjem. Prenos slik je lahko občasno moten, upočasnjen ali celo onemogočen, zato vas prosimo za razumevanje. Na vsaki sliki  so na njenem spodnjem robu vedno zapisani: datum, čas in časovni pas (ki bo vedno slovenski zimski čas, torej UTC+1). Na to bodite še posebej pozorni v primeru spremljanja trenutnih vremenskih/snežnih/svetlobnih razmer.   

V pasici ob levem robu zaslona si lahko ob kliku na pomanjšano sličico ogledate nekoliko večjo zadnjo sliko (1280 x 692 pik), spodaj pa so navedeni pogoji za uporabo in podatki ter informacije za pravilno navajanje vira v primeru nadaljnje uporabe ali posredovanja. Veseli bomo tudi drugih pripomb in predlogov, ki jih lahko sporočite na e-naslov. Nad zadnjo sliko je časovni izbirnik trenutno razpoložljivih posnetkov v zaporedju - od zgoraj navzdol - leto in mesec ter dan, ura in minuta. Pod sliko so nanizani vsi deležniki, ki sodelujejo pri zajemu, prenosu in predstavitvi posnetkov.  V prihodnje nameravamo urediti spletno stran še bolj uporabno, lažje dostopno in zanimivo za širšo javnost oziroma za  opazovanje podnebnih sprememb, njen temeljni namen.             

Miha Pavšek, koordinator na GIAM ZRC SAZU

Naloga: Spremljanje Triglavskega ledenika

Projekt: Preučevanje slovenskih ledenikov


Lokacija kamere na prizidku Triglavskega doma na Kredarici


Kamera


Kamera/detajl

Tematska konferenca Mednarodne geografske zveze (IGU)

Preobrazba tradicionalnih kulturnih pokrajin

24. 9. 2019 ob 8:00 • Titov trg 5, SI - 6000 Koper

Več >>

Novinarska konferenca Založbe ZRC

24. 9. 2019 ob 11:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>

1918-1919 in stoletje potem

Razpad Avstro-Ogrske in začetki današnje Srednje Evrope

25. 9. 2019 ob 13:45 • Poljska akademija znanosti - Zanstveno središče na Dunaju, Boerhaavegasse 25, 1030 Wien

Več >>

Peš po mestu

Zgodovina in kulturna dediščina Slovenske Bistrice

19. 10. 2019 ob 10:00 • Slovenska Bistrica

Več >>