Osnovni podatki
1. marec 2014 ob 9:00 do 2. marec 2014 ob 13:00
Zelenica

Organizator
Geografski inštitut Antona Melika
Opis

Soorganizatorji:
ZAMG – Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik
LWD Kärnten – Lawinenwarndienst Kärnten
GI – Geodetski inštitut Slovenije

Najboljša zaščita pred snežnimi plazovi je preprečevanje oziroma krajše - da nismo ob nepravem trenutku na nepravem mestu! Zato vas z velikim zadovoljstvom in v imenu vseh sodelavcev Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, ki sodelujemo pri čezmejnem projektu Naravne nesreče brez meja, vljudno vabimo na dvodnevni čezmejni tečaj varstva pred snežnimi plazovi. Zanimiv in vsebinsko bogat program dvodnevnega druženja obsega teoretični in praktični del tečaja, ki bosta potekala v planinskem domu na Zelenici (1536 m) in v bližnji okolici.

Tečaj, ki se bo začel v soboto, 1. 3. 2014 ob 9. uri, bomo pripravili in izvedli v sodelovanju z drugimi tremi projektnimi partnerji. Pri tem pa nam bodo priskočili na pomoč tudi domači gorski reševalci in planinsko društvo iz bližnjega Tržiča, sicer odlični poznavalci tega dela Karavank in Gorska reševalna zveza Slovenije. Med predavatelji bodo tako strokovnjaki kot tudi praktiki s področja varstva in zaščite pred snežnimi plazovi z obeh strani meje. Pri izvedbi nam bodo pomagali tudi sodelavci lavinskih služb sosednjih avstrijskih zveznih dežel Koroške in Štajerske. Prav zato bo tečaj še posebej zanimiv, saj imajo na področju lavinske preventive dolgoletne in bogate izkušnje.

Tečaj je brezplačen, vsak udeleženec poravna stroške polnega penzion (kosilo, večerja, namestitev in zajtrk), ki je 28 € za člane planinskih društev in 38 € za druge. Stroške boste poravnali neposredno v planinskem domu. Pohitite s prijavami, saj je število mesto omejeno!

Prosimo, da ob prijavi izpolnite elektronsko prijavnico, ki nam bo v pomoč pri pripravi in izvedbi tečaja. Udeleženci poskrbijo za varen prihod do planinskega doma in vrnitev v dolino sami, pri čemer bodo na spletišču projekta ves čas na voljo informacije o lavinskih in vremenskih razmerah ter stanju poti med Ljubeljem in Zelenico. Bodite primerno opremljeni. S seboj seveda imetje tu plazovni trojček – plazovno žolno, sondo in lopato. Če ustrezne opreme nimate ali pa je nepopolna, nam to prosim v prijavnici ustrezno označite, oziroma sporočite. V primeru povečane nevarnosti proženja snežnih plazov lahko tečaj odpovemo oz. prestavimo, o čemer boste obveščeni najkasneje do 26. februarja zvečer prek e-pošte oziroma bomo o tem pripravili obvestilo tudi na naslovni strani projektnega spletišča - http://www.natural-hazards.eu/.

Organizator: Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Ljubljana.
Soorganizator: Društvo gorske reševalne službe (DGRS) Tržič.

Informacije: Miha Pavšek in Manca Volk Bahun (GIAM ZRC SAZU)
Telefon: +386 1 470 63 61 in +386 1 200 27 29
E-pošta: nhwf.karavanke@gmail.com