Osnovni podatki
Datum objave:
10. december 2019
Opis

Spoštovane in spoštovani!

V torek, 17. decembra, vas ob 17. uri vabimo v Atrij ZRC  na pogovor z naslovom Lepota izginjanja Triglavskega ledenika. Po uvodnem nagovoru direktorja ZRC SAZU, dr. Ota Lutharja, boste lahko prisostvovali pogovoru, ki ga bo povezovala Maja Ratej, sodelovali pa bodo: dr. Matej Gabrovec, mag. Miha Pavšek, dr. Aleš Smrekar, dr. Mateja Šmid Hribar in dr. Matija Zorn z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU ter Aljaž Celarc iz dua Plateauresidue.

Pogovoru bosta ob 19. in 20. uri sledili projekciji filma EX TOPIA avtorjev Aljaža Celarca in Eve Pavlič Seifert (Plateauresidue). Film si bo mogoče ogledati v bližnji Dvorani Zemljepisnega muzeja na Gosposki ulici 16.

Na ogled bo tudi razstava Zeleni plaz – včeraj, danes, jutri: 70 let rednih opazovanj Triglavskega ledenika.

**

Sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU se vsak konec poletja redno odpravljamo merit površino, prostornino in debelino našega nekdaj največjega ledenika ter pokrajino okoli njega. Neprekinjeno ga preučujemo že od leta 1946, stanje je zadnja leta mogoče spremljati tudi s pomočjo elektronske kamere. Podatki so neizprosni: ledenik se krči.

Poleti 2017 smo se poleg vsakoletnih raziskav lotili tudi bolj subjektivnih razsežnosti človeškega doživljanja Triglavskega ledenika. Na Triglavskih podih smo s pomočjo prostovoljcev izvedli delavnico z naslovom Estetsko vrednotenje površinskih oblik, ki jo je vodil dr. Aleš Smrekar. Hkrati je tam potekal tudi sklop aktivnosti pod geslom Dojemanje spreminjanja pokrajine skozi čas, nad katerimi je bedela dr.Mateja Šmid Hribar. Umetniški duo Plateauresidue, ki v svojih delih opozarja na neustrezen odnos do varovanja narave, je spremljal inštitutsko odpravo in na filmski trak beležil njene dejavnosti na in ob Triglavskem ledeniku.

Zavoljo lažje organizacije vas prosimo, da svojo prisotnost potrdite na spletni strani najpozneje do ponedeljka, 16. decembra, do 12. ure.

Vabljeni!

Kongres po kongresu

Menarodni simpozij

11. 5. 2021 ob 9:00 • Zoom

Več >>

Dolgoročne spremembe okolja 2021

13. 5. 2021 ob 9:00 • Zoom

Več >>

Politika kot medijski performans

13. 5. 2021 ob 19:30 • Atrij ZRC in YouTube kanal ZRC

Več >>

12. Grošljev simpozij / Ljubezen v antiki

Pretresel je Eros mi čute ko burja

31. 5. 2021 ob 16:30 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>